Karrieredagene 2013

Tradisjonen tro ble det arrangert utdanningsmesse for 10. klassene for nordre Sunnmøre i Sparebanken Møre Arena i Ålesund. I år var dette lagt til 1. og 2. oktober. Videregående skoler, opplæringskontor og bedrifter stiller opp for å vise elevene hvilke muligheter som tilbyes. Slik at den enkelte skal få et godt og bredt beslutningsgrunnlag ved valg av utdanningsvei.

Sunnmøre kommunale opplæringskontor samarbeider med Borgund vgs og Fagerlia vgs om en felles stand under utdanningsretninga "Helse- og oppvekstfag", herunder hører både barne- og ungdomsarbeiderfaget og helsearbeiderfaget. 

Vi "lånte" ut en BUA-lærling hver av dagene, Marius og Susan, stod sammen med vg2-elever fra Fagerlia. De hadde også med seg noen små grupper av barnehagebarn som de viste formingsaktiviteter sammen med. Og så kan man lure på - KAN det noen gang bli for mye glitter ;)

I Helsearbeiderfaget stilte vi med to lærlinger hver dag - Kristine og Johanne, Nathalie og Caroline. Flinke, blide, aktive jenter som stod på for å engasjere og forklare 10.-klassingene om et givende yrke med mange muligheter.

 

 

Her ser vi Caroline og Nathalie - kjekke lærlinger som stod på hele onsdagen!
Her ser vi Caroline og Nathalie - kjekke lærlinger som stod på hele onsdagen!

VELKOMMEN!

Onsdag 21. august kunne vi stolt ønske velkommen til årets lærlingkull. Det var i alt 27 lærlingar som var tilstede - på en dag som var PROPP full av informasjon.

 Anita Øen, daglig leder ved Sunnmøre kommunale opplærlingskontor, ledet dagen og ønsket velkommen. Etter at vi som jobber ved opplæringskontoret hadde presentert oss, mente Anita at det var på tide med litt lek. Hun påstår at idet hun sa det,  kunne hun se på ansiktene til lærlingene hvilke fag de hadde skrevet lærekontrakt i ;) HFA- og IKT-lærlingene datt litt sammen, mens BUA-gjengen strålte opp ved bare tanken på å leke! Det var ikke noe mer avansert enn en "bli-kjent" øvelse som stod på programmet... Vi håper at både vi og dere lærte i alle fall noen nye navn!

I tillegg til dette inneholdt dagen disse hovedtemaene:

 • om fagopplæring
 • retter/plikter
 • kommunikasjon
 • læreplan og opplæringsbok

 Det kan være på sin plass å minne om det tredelte ansvaret:

 • lærling
 • lærebedrift 
 • opplæringskontor

Alle tre har ulike oppgaver, men med ett felles mål: Lærlingen skal ha nok kunnskap og praksis til å bli en god fagarbeider etter bestått fagprøve og endt læretid.

Hanne Sofie Strømmen, lærlingenes representant i styret til opplæringskontoret, kom også innom og ønsket lærlingene velkommen. Hun påpekte viktigheten av å ta ansvar for egen læring!

På bildet her ser vi fra venstre Anita og Hanne-Sofie

 

 

 

Og tilslutt har vi et bilde av 2013-2015 kullet - en flott gjeng!

 Vi ønsker dere lykke til og ser frem til å samarbeide med dere de neste to årene!

Sommeravslutning for alle 1.års lærlinger

Tradisjonen tro samlet vi førsteårs lærlingene til en uformell samling på Stafsethneset. Vi bestilte sol fra skyfri himmel og 20°C - den bestillingen gikk ikke inn dessverre, men en trivelig ettermiddag ble det likevel :)

Når det er sagt - så hadde vi flaks, og det kan jammen komme godt med en gang i blandt ;) Stafsethneset alternative skole skulle ha skipsdåp dagen etter og i den anledning var det leid inn og satt opp et partytelt som vi fikk låne, under det vilkår at det ikke skulle ligge igjen så mye som en maisbit etter oss... vi takker pent for lån og velvilje fra skolen! 

Jan Erik fra opplæringskontoret og Hallgeir, institusjonskokkelæring ved Sentralkjøkkenet i Ålesund (Spjelkavik omsorgssenter) tok ansvar for grillingen :) Og det ble nok mat til alle :)

 

 

 

 

 

 

 

Jan Erik og Hallgeir

Etter grillmat og prat var det tid for å prøve kano og kajakk for de som hadde lyst til det. Det var ingen som velta eller falt uti i år og vel og bra er det, men det drypper godt fra padleårer til kajakk fikk noen erfare ;)

Håper dere hadde en hyggelig ettermiddag sammen med hverandre og oss!

 

Avsluttende samling for 2. års lærlingene

Torsdag 6. juni 2013 samlet vi 2011/2013 kullet av lærlinger for siste gang.  Det virker som om det var i går vi ønsket dere velkommen som lærlinger...

Anita holdt et foredrag om veien videre - hvordan søke på jobb, skrive søknad og CV, gå på intervju (og takle nervene...) Det var også satt av tid for evaluering av læretiden - noe som er viktig for kontoret i vårt arbeid.

Vi inviterte til middag kl 17:00 - tapas stod på menyen.

 

Arne Lerheim, leder i styret hilste til lærlingene og ønsket lykke til på veien videre og takket for god innsats i læretiden. Han fremhevet at kommunene har behov for fagarbeidere og at de ved å delta i utdanningen av lærlinger håpet å nyte godt av kompetansen dere har skaffet dere i form av at dere blir ansatt :)

 

 

 

Det nye styret i Sunnmøre kommunale opplæringskontor

Mandag 29. april 2013 ble årsmøtet for 2012 avviklet på Sula rådhus i Langevåg.

På programmet stod såkalte "vanlige" årsmøtesaker som årsmelding, regnskap og revisors beretning for 2012 og budsjett for 2013. Videre var det altså valg og sammentsetningen av styret er nå som følger:

 • Arne Lerheim, Ålesund kommune (leder)
 • Mette Gro Håberg, Ålesund kommune (nestleder)
 • Grethe Juul Molvær, Sula kommune
 • Siri Kjerstad, Grønmyr barnehager
 • Tone Merete Lillebø, Stranda kommune
 • Hanne Sofie Strømmen, lærlingenes representant til styret

Torhild Hagfonn Devold, avdelingsleder ved Helse- og oppvekstfag ved Borgund videregående skole orienterte om TAF Helse. 

 TAF Helse har sitt utspring fra tekniske fag - derav navnet - TAF er en forkortelse for "teknisk allmennfag". På samme måten som innenfor tekniske fagområder , har en tenkt at det kan være nyttig å rekruttere ungdom med bakgrunn fra grunnplanet i helsevesenet til høyere studier ved universitet og høgskoler. Å ha "gått grandene" kan gi en mer helhetlig forståelse og innsikt og kan bidra til økt samarbeid mellom profesjonene. 

TAF Helse er en 4-årig utdanning som fører frem til fagbrev som helsefagarbeider og spesiell studiekompetanse - noe som gir adgang til de fleste høgskoler og universitet. 

TAF-elevene har status som elever de to første årene og som lærling de to siste.

Knarvik vgs på Lindås etablerte ordningen med TAF elever i 1992 og i 2007 kom ordningen med TAF Helse. Borgund vgs undersøker muligheten for å etablere et slikt tilbud ved skolen her. For mer info se www.taf.no

Fagprøvesamling

For 2.års lærlingene nærmer tiden for fagprøve seg. To års innsats med  verdiskaping og opplæring i lærebedrift skal oppsummeres i en fagprøve. For å forberede lærlingene så godt som råd, holder vi hvert år en stor samling der prøvenemdene i de aktuelle fagene er representert.

Jan Erik Kvissel ønsket velkommen til samlingen som er et samarbeid mellom oss og to andre opplæringskontor - Opplæringskontoret i Haram og Opplæringskontoret for ytre søre Sunnmøre. 

Nina Skovly er rådgiver ved seksjon for fag- og yrkesopplæringen i Møre og Romsdal fylkeskommune. Nina tok for seg følgende tema:

Nina Skovly, rådgiver ved seksjon for fag- og yrkesopplæringen i Møre og Romsdal fylkeskommune

 • oppmelding til fagprøve
 • stryk eller manglende fag?
 • dispensasjon og fritak
 • prøvenemdas ansvar
 • fagprøven
 • klageadgang

 

 

 

Etter lunsj var det tid for å dele forsamlingen i grupper etter de fem fagene som var representert. Siden fagene er svært ulike er også gjennomføringen av fagprøvene også ulik - noen har prøve en hel arbeidsuke, fem dager, mens andre igjen har fagprøve på totalt 9,5 timer - to timer planlegging og en dag med gjennomføring i praksis. Dette var en fin anledning for lærlingene å spørre prøvenemdsmedlemmene om gjennomføringen av fagprøven.

 

Marit Håhjem Volstad, fra Opplæringskontoret i Haram, oppsummerte dagen - takket for oppmøte og innsats. Og sist men ikke minst ønsket hun lærlingene lykke til med den forestående fagprøven!

Prøvenemdsmedlemmer: Peder Roset, Kjell Arne Korgsæter, Eva K. H. Sandvik og Anette Drage

Prøvenemdsmedlemmene fikk hver sin blomsterhilsen på slutten av dagen. Fra venstre: Peder Roset (Institusjonskokkfaget), Kjell Arne Krogsæter (IKT-servicfaget), Eva K. H. Sandvik (Barne- og ungdomsarbeiderfaget) og Anette Drage (Helsearbeiderfaget)

Besøk på HiÅ

IKT-lærlingene var på besøk på Høgskolen torsdag 7. mars - for å se på muligheten for videre utdanning etter fagbrevet ligger trygt i lomma.

Vi ble møtt av Kjell Inge Tomren som er programansvarlig for datastudiet - han orienterte om selve studiet og muligheten for å komme inn via Y-veien. Det ble omvisning på skolen, og en tur innom it-avdelingen. Lærlingene fikk også møte Vetle Hauge som er studentambassadør - og som har bakgrunn som lærling - veldig nyttig!

På ettermiddagen var vi så heldige å få besøke NMK-senteret på andre siden av veien. Der fikk vi møte Arne Styve i OSC (Offshore Simulation Center) - lærlingene fikk prøve seg som både kranfører, kaptein og matros. Det ligger store mengder programmering bak simulatorene - og det viser igjen - det var svært realistisk! Noen av oss hadde tendenser til å sette sjøbein ;) 

Vi takker for oss og håper vi får komme tilbake med en grupper nye lærlinger ved en senere anledning. Og alle var enige om at det hadde vært en fin dag!

 

Ny opplæringskonsulent på plass

Hege Brevik-Hollingen begynte i nyopprettet stilling 25. februar

Hege kommer opprinnelig fra Kristiansand, men har bodd flere år i Oslo, før hun flyttet til Ålsund sammen med familien. 

Her er litt av det som kvalifiserer henne til jobben:

 • har utdanning som sykepleier
 • og lærer
 • har jobbet innenfor flere fagområder i helsevesenet
 • har undervist i blant annet helsearbeiderfaget

Flere av lærlingene har allerede hilst på Hege og hun ser frem til å møte resten og bli bedre kjent med alle sammen.

Vi ønsker Hege velkommen og lykke til!

 

Lykke til i Miami, Florida - Stine og Amalie

De to VM-deltakerne er nå på plass i Florida ved et rehabiliteringssenter hvor de skal jobbe og finpusse engelsken. Under VM-konkurransen i Leipzig i sommer er nemlig det offisielle språket engelsk.

Før damene dro ;) - laget de en liten videohilsen: http://www.youtube.com/watch?v=dKZs3PWumEY

VI INFORMERER

ADRESSE

Sunnmøre kommunale opplæringskontor
Postboks 99
6001 Ålesund

Besøksadresse:
Nedre Strandgate 4
6004 Ålesund

(Tlf:  70 16 41 90) 

970 62 591  /  452 31 011

Send e-post til:

Andrea Hunger

Jan Erik Kvissel

Martine Eksund

Kristin Blomvik