NORGESMESTERE!!!

 

 Fantastisk! Amalie Henriksen og Stine Kipperberg vant finalen i helsefagarbeider-konkurransen i Yrkes NM fredag 2. november 2012!

De to lærlingene har hatt tøffe konkurransedager og før det har tiden vært preget av trening og terping - innsatsen er kronet med en velfortjent seier i NM og videre deltakelse i WorldSkills i Lepzig i juli 2013.

På fredag fikk de storfint besøk under konkurransen - da var helseminster Jonas Gahr Støre blant tilskuerene.

 Etter at lærlingene vår hadde gjennomført sin del i konkurransen fikk de anledning til å veksle noen ord med helseministeren. Han var godt fornøyd med innsatsen og uttalte at dersom han noen gang ble syk, så ønsket han at det var Amalie og Stine som skulle pleie ham!

FOTO: WorldSkills Norway

Gratulerer :)

Vi er stolte over at Amalie Henriksen og Stine Kipperberg, helsefagarbeiderlærlinger i Ålesund kommune, har gått videre til finalen i NM i yrkesfag!

NM i yrkesfag arrangeres i år på Norges varemesse, Lillestrøm, fra 31. oktober til 2. november. I år konkurreres det i 26 fag - der er nesten 280 deltakere fra hele landet, mens det fra Møre og Romsdal stiller 8 lærlinger. 

For de som konkurrerer i helsearbeiderfaget foregår det på følgende måte:

 • hvert lag består av to personer
 • de får praktiske oppgaver og skal
  • vise hvordan de planlegger
  • gjennomføre i praksis 
  • evaluere eget arbeid

Der er statister som spiller med i rollespel i den praktiske delen.

Her er Amalie og Stine i full gang med planleggingen :)

Og så var det på tide å ta fatt på det praktiske! I semifinalen ble de prøvd i en situasjon fra hjemmesykepleien og tema var cøliaki og multippel sklerose.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er godt  å få støtte når man trenger det!

Nå er altså lærlingene våre klare for finalen! Det var i alt 16 lag som deltok i semi-finalen og av disse var det seks lag som gikk videre. Finalen går over to dager - så nå ønsker vi Amalie og Stine LYKKE TIL videre!

Det laget som vinner finalen får representere Norge i WorldSkills i Leipzig, 2. til 7. juli 2013

Se også: http://worldskills.no/yrkes-nm-2012/

 Ålesund kommune er også veldig godt fornøyd med innsatsen til lærlingene sine og har et fyldig intervju med dem her: http://www.alesund.kommune.no/aktuelt/5469-klare-for-yrkes-nm

 

Karrieredagene 2012

Hvert år arrangeres disse dagene for at elevene på 10. trinn i ungdomsskolen skal få mulighet til å finne ut hvilke utdanningsmuligheter de har. Vi hadde stand i år også :)

I Ålesund var Karrieredagene 2012 lagt til tirsdag 2.10 og onsdag 3.10 - i Sparebanken Møre arena  (Sunnmørshallen).Videregående skoler og opplæringskontor, samt noen bedrifter var representert.

Sunnmøre kommunale opplæringskontor hadde ansvar for Helsearbeiderfaget og viste forflytning med heis og seil, fra rullestol til stol. Noen av elevene var ivrige og stod i kø for å prøve, mens andre var av det litt mer beskjedne slaget. På standen forklarte vi om hvordan man blir lærling og fordelene ved å være lærling: opplæring i bedrift - knytte teori og praksis, og ikke minst lønn under utdanning.

Videre er det et poeng at når man er ferdig utdannet som fagarbeider - så er man ikke nødvendigvis ferdig utdannet . Det er godt mulig å gå videre først med et års påbygging i videregående skole, og oppnå studiekompetanse. Med studiekompetanse ligger veien åpen til høyere utdanning, sykepleie f.eks.

Vi håper at vi ser igjen mange av elevene om to år - som lærlinger :)

 Her ser vi helsefagarbeider-lærlingene Johanne og Nathalie som viser bruk av heis med seil :)

Velkommen til 2012-kullet :)

Det var hyggelig å møte hele 42 av 44 nye lærlinger tirsdag 21. august. Dagen gikk i hovedsak med til å bli litt kjent og gi informasjon, faktisk ganske mye informasjon... :)

Jan Erik ledet dagen og ønsket velkommen. Navneopprop og utdeling av navnelapper var første post på programmet - og der var vi i opplæringskontoret litt VEL ivrige - faktisk så ivrige at vi ødela litt for den første "bli-kjent" øvelesen... Ja, ja - det var i beste mening - og det gikk veldig bra - lærlingene viste seg fra sin beste side!

Så var det et par definisjoner - godt å ha på plass!

 • Lærling: den som har skrevet under lærekontrakt etter opplæringsloven. Etter fullført læretid vil lærlingen ta fagbrev i sitt lærefag.
 • Instruktør:den som har ansvaret for den daglige oppfølgingen av lærlingen; veiledning og instruksjon, tilbakemelding, vurdering m.m.
Tredeling av ansvar var også tema - opplæringskontoret, lærebedriften og lærlingen - hver sine oppgaver - men alle med et felles mål: at lærlingen skal ha nok kunnskap og praksis til å stå på fagprøve etter endt læretid!
 
Læretiden er delt i to, like deler:
 • opplæring, den tiden lærlingen får  praktisk og teoretisk innføring i faget med bakgrunn i gjeldende læreplan 
 • verdiskapingdet at lærlingen skaper produkter som bedriften kan selge sine kunder eller tilbyr tjenester til bedriftens brukere

 

Vi hadde invitert lærlingenes representant i styret til Sunnmøre kommunale opplærlingskontor, Stine Kipperberg, til å si noen  velvalgte ord - og det gjorde hun - både om opplæringskontoret og det å ha lærtid. Det er ingen tvil om at Stine er godt fornøyd med å være lærling hos oss :)

Hun ønsket lykke til med læretiden og oppfordret alle til å: STÅ PÅ!

 

 

 

 

Etter en pizzalunsj var det tid for å dele ut lærlingpermene i de ulike fagene - og en rask gjennomgang av den. Permen skal vi jobbe med de neste to årene, så dere skal få rikelig tid til å bli kjent med permen.

Som sagt: velkommen - og lykke til med læretiden!

Sommeravslutning for 1. års lærlingene

Vi bestilte en fin dag med sol - og jammen slo ikke det inn! Alle lærlingene fra alle fag var velkomne til grilling, sosialt samvær og kanskje en padletur :)

Fredag 8. juni ble en flott dag på Stafsethneset - det var en fin gjeng som kom :) Institusjonskokkelærlingene ble, ikke uventet, satt til kjøkkentjeneste med det samme de kom - salat i store mengder skulle vaskes og kuttes. Heldigvis var der plaster tilgjengelig...

Robin - 2. års lærling ved Stafsethneset alternative skole hadde lagt til rette for oss og fyrt opp på bål. Tusen takk for hjelpa!!! Det ble grilling og mat etterhvert :) Vi håper at alle ble mette - med tanke på hvor mye rester vi satt igjen med lurer vi litt på dette...

Sprekinger finnes der over alt  - og de eventyrlystne fikk sitt - ut på tur, aldri sur! Padling i kano eller kajakk var et tilbud til lærlingene denne dagen og det var flere som var utpå og prøvde seg - og det er helt klart - noen lager mer lyd enn andre - sånn er det med den saken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grillmat på gang :)                                                                      uten mat og drikke....

 

 

 

 

 

 

 

 

Samarbeid - slikt liker vi å se!                                                    ok - det ble kanskje LITT mye røyk en stund...

 

 

 

 

 

 

 

 

Praten går :) slik skal det være                                                  To friskuser som prøvde kano for første gang!

Vi ønsker med dette god sommer til alle - og så sees vi på samling utpå høsten en gang :)

Avslutning for 2.års lærlinger

To år går fort - og nå er læretiden for 2010-kullet snart over - det er hyggelig å kunne møtes for å takke for tiden som har gått og ønske lykke til på veien videre.

Samlingen startet med råd og tips til jobbsøking - det kan være godt å ha med seg. Noen av lærlingene har planene klare for videre skolegang, noen er klare for arbeidslivet og enkelte sitter på gjerdet og tenker seg litt om. Samtlieg oppmøtte svarte også på evalueringsskjema om læretiden - dette er et viktig verktøy for opplæringskontoret og det kontinuerlige kvalitetssikringsarbeidet vårt - takk for responsen!

Etter ei lita pause (der vi på opplæringskontoret om-organiserte klasserommet til festlokale) ble det tapas-buffet fra Sentralkjøkkenet i Ålesund, der en av 2.års lærlingnene våre har hatt læretiden sin. 

Marianne Burow, lærlingene sin representant i styret takket  for tilliten og ønsket alle lykke til videre. Styreleder i opplæringskontoret, Arne Lerheim, kom også var sammen med oss - han hadde noen gode ord som han sendte med lærlingene/fagarbeiderene på veien. Arne delte også ut blomster - til Marianne og oss tre på opplæringskontoret - da med tydeleg fargeforskjell - rosa/lilla til damene og rødt/oransj til herren :)

Opplæringskontoret fikk også en flott orkide med noen av lærlingene - og vi håper at vi er i stand til å ta vare på den ;) tusen, tusen takk!!!

Vi håper dere hadde en hyggelig stund sammen med oss og hverandre - LYKKE TIL - i arbeidslivet og livet ellers, selvfølgelig!

Gode ønsker til dere alle fra Anita, Jan Erik og Kristin

GRATULERER!!!

Vi ved Sunnmøre kommunale opplæringskontor er STOLTE over å kunne presentere årets fylkesmestere i Helsearbeiderfaget:

Stine Kipperberg og Amalie Henriksen

 

Det var Stine Kipperberg som tok initiativet til at opplæringskontoret skulle melde på et lag til fylkesmesterskapet - og vi var ikke tunge å be! Laget representerte Ålesund kommune, og med seg fikk de også Annette Drage, ved hjemmetjenesten på Blindheim, som coach.

En måned før mesterskapet fikk de oppgaven og forberedelsene begynte for alvor. På selve konkurransedagen ble ca. 30% av oppgaven endret slik at deler av innholdet da er ukjent for deltagerne. Når Stine og Amalie kom på Molde rådhus tirsdag 24.04, fikk de ikke ha kontakt med de som var ferdige med sine bidrag i konkurransen - og måtte være på et møterom til det ble deres tur til å entre scenen kl 13:10 - med mikrofoner, både på deltakere og "pasienter", i foajeen. Publikum besto i hovedsak av elever  i videregående skole og aktører i helsevesenet.

Stine og Amalie fikk 10 minutter til planlegging - deretter 20 minutt til selve gjennomføringen. Oppgaven var lagt til en "kveldsvakt" ved et omsorgssenter og de skulle ta seg av et ektepar, der den ene hadde fått slag og den andre hadde Parkinsons og hadde falt. I tillegg var dette et ektepar som visstnok likte å synge - men noen flerstemt fremføring av "No livnar det i lundar" ble det aldri tid til - noe lærlingene uttrykte lettelse over ;) 

 

 

 Det er dommerene som avgjør hvem som vinner, men publikum får også anledning til å si sitt - og der fikk de to lærlingene våre 98 av 100 stemmer! Til høsten skal Stine og Amalie til Lillestrøm for å representere Møre og Romsdal i NM - vi heier og heier - og vinner de der, står World Skills (VM) for tur i 2013!

 Nok en gang - gratulerer begge to  - og lykke til i neste mesterskap!

 

 Stine Kipperberg og Amalie Henriksen - med hver sitt diplom som det synlige beviset på at de er fylkesmestere - flotte blomster hører også med :)

Samling for alle lærlinger

En gang i året arrangerer vi en stor fellessamling for alle lærlingene. Da blir det blant annet holdt valg av lærlingenes representant til styret i opplæringskontoret. Torsdag 8. mars 2012 var vi samlet på Herdtun, like ved Moa.

Marianne Burow, nåværende lærlingrepresentant i styret, fortalte om sin erfaring:

 • spennede, flott å være med
 • hun har blitt tatt med på råd
 • god erfaring
 • ikke avskrekkende mye arbeid

Marianne oppsummerte sin rolle på følgende måte:"Lærlingene sin representant i styret må gå inn i hver sak med utgangspunkt i lærlingene sitt ståsted." Dette er et gode ord å ta med seg inn i dette vervet.

Flere lærlinger meldte sin interesse for vervet og valget ble en spennende affære. Resultatet ble at Stine Kipperberg (HFA) er lærlingene sin kandidat til styret (velges endelig på årsmøtet i slutten av april) mens Ellen H. Dolmen (BUA) blir vara. 

Denne gangen hadde vi besøk av ”eksterne krefter” som tok for seg aktuelle tema: 

Monica Molvær – med fortid som IKT-driftslærling, er nå elev- og lærlingombud i Møre og Romsdal. Hennes oppgave er å hjelpe elever og lærlinger som trenger hjelp med spørsmål om sine rettigheter. Hun fortalte om arbeidet sitt og forsikret lærlingene om at dersom hun kunne bidra med noe, så var det bare å ta kontakt.

 

 

 

Eli Anne Tvergrov er informasjonssjef i Ålesund kommune – hun holdt et innlegg om nettvett. Hva legger vi ut på nettet, hvordan kan vi beskytte oss selv og ikke minst familie og venner? Videre var Eli Anne opptatt av hvordan vi brukte bilder – og hun oppfordret alle til å ha en bevist holdning til bruk av fotografi på nettet. Hva vil vi oppnå? Hva slags bilde, vinkel/skarphet/detaljnivå er tilstrekkelig for å illustrere eller fremheve poenget vårt? Eli Anne minnet oss alle om at når noe først ligger ute på internett er det vanskelig å få det fjernet. Og for at det ikke skal bli spørsmål om det: både Monica og Eli Anne har gitt oss samtykke til å bruke disse bildene på hjemmesiden vår ;)

Bedriftsbesøk hos Tafjordkonsernet

IKT-lærlingene har to års sammenhengende læretid hos samme lærebedrift. For at lærlingene våre skal få se litt hvordan andre bedrifter jobber, organiserte opplæringskontoret et besøk til Tafjordkonsernet fredag 2. mars 2012.

Vi ble godt tatt i mot av IT-sjef Svein Blindheim og IT-konsulent Frank Iversen. Etter en generell orientering om konsernet – hva de driver med, tall, historikk og organisering – gikk temaet over til det som nok interesserte lærlingene mest. Hvilken programvare bedriften brukte, hvillke løsninger de hadde og hvordan nettverket deres var satt opp. Vi fikk  omvisning med inngående forklaringer av funksjoner og valg av løsninger. Dagen var preget av god dialog mellom representantene for bedriften og lærlingene. Vi takker for oss og håper vi får anledning til å ta med lærlinger på besøk til bedriften ved en senere anledning også.


button_03.png

Onsdag 18. januar 2012 var det tid for den årlige konferansen for å rekruttere lærlinger til helsearbeiderfaget. I Ålesund var arrangementet lagt til Arbeider'n.

Konferansen er et samarbeid mellom arbeidsgiverorganisasjonene KS, Virke og Spekter. Helsedirektoratet finansierer og prosjektet er en del av regjeringens handlingsplan for rekruttering til fremtidens helse og omsorgstjenester.

Målgruppen er elever på Vg2-helsefagarbeider. Fra vårt opplæringskontor stilte både Jan Erik og Anita - de fikk også god hjelp fra en av våre førsteårs-lærlinger i helsearbeiderfaget: Stine Kipperberg. Hun stod på standen vår og tok kontakt med elevene for å fortell om hvordan det er å være lærling - og ikke minst fikk elevene god anledning til å stille henne spørsmål!

Vi ønsker Jan Erik velkommen!

Jan Erik begynte i stillingen som opplæringskonsulent ved årsskiftet - og gleder seg til å ta fatt på oppgavene.

Jan Erik Kvissel er:

 • utdannet lærer
 • oppvokst i Ålesund
 • den nye opplæringskonsulenten ved Sunnmøre kommunale opplæringskontor

Han forteller at det er kjekt å være i gang i ny jobb og at han gleder seg til å bli kjent både med lærlingene og bedriftene som gir læreplasser.

Lærlingene får møte Jan Erik i løpet av januar på de ordinære lærlingsamlingene våre :)

VI INFORMERER

ADRESSE

Sunnmøre kommunale opplæringskontor
Postboks 99
6001 Ålesund

Besøksadresse:
Nedre Strandgate 4
6004 Ålesund

(Tlf:  70 16 41 90) 

970 62 591  /  452 31 011

Send e-post til:

Andrea Hunger

Jan Erik Kvissel

Martine Eksund

Kristin Blomvik